Energiebesparende maatregelen financieren

Vind hier de oplossing die past bij je klant

In het kort

Als adviseur wil je je klant goed kunnen uitleggen welke financieringsmogelijkheden er zijn voor het verduurzamen van zijn woning. Dat is niet alleen fijn voor het klimaat. Jouw advies helpt je klant de energielasten betaalbaar te houden en het wooncomfort te verbeteren. En wil je klant in de toekomst zijn huis makkelijk kunnen verkopen? Dan is investeren in verduurzaming een verstandige keuze.

Vertel het je klant

Je klant mag extra lenen voor het verduurzamen van zijn huis. Als adviseur heb je een uitgelezen kans om je klant te wijzen op de mogelijkheden om energiebesparende maatregelen direct mee te financieren. Wil je weten waarom een energiezuinig huis zo belangrijk is? Welke maatregelen zinvol zijn voor jouw klant? En waar hij een energieadviseur of gekwalificeerd vakbedrijf kan vinden? Lees daarover op de consumentenpagina.

Twee regelingen om verduurzaming hypothecair mee te financieren

Consumenten kunnen bij het afsluiten van een hypotheek op 2 manieren verduurzaming meefinancieren: de Energie Besparende Voorzieningen (EBV) en het Energie Bespaarbudget (EBB). Afhankelijk van het energielabel bieden beide regelingen tot maximaal 20.000 euro meer ruimte in relatie tot inkomen (Loan To Income). Daarnaast is er tot 6% meer ruimte in relatie tot onderpand (Loan To Value). Uiteraard moet de meerruimte in beide situaties volledig aan verduurzaming besteed worden. Klanten die precies weten welke duurzame maatregelen zij willen treffen, kunnen met behulp van een verbouwingsspecificatie gebruik maken van EBV. Bij een EBB daarentegen wordt een budget gereserveerd waarbij klanten later kunnen bepalen hoe ze verduurzamen. Bij beide duurzaamheidsleningen wordt de volledige investering in depot gehouden en uitgekeerd op basis van nota’s.

Welke energiebespaarlening past bij jouw klant?

Voor elke situatie is er een passende oplossing om verduurzaming te financieren met EBB, EBV of een combinatie van beide. Bij het kopen van een huis, oversluiten of verhogen van de hypotheek. Maak hieronder een keuze en bekijk welke (extra) financieringsmogelijkheden NHG biedt voor jouw klant.

Kijk op de lijst welke geldverstrekkers deelnemen aan het Energiebespaarbudget en het beleid dat zij voeren over de verruimde financieringsmogelijkheden.

klantsituaties

Koop bestaande woning

Een goed moment om direct energiebesparende maatregelen mee te financieren.

 

Check de financieringsmogelijkheden

Koop nieuwbouw woning

Wil je klant zijn nieuwbouw huis nóg energiezuiniger maken? Dat kan.

 

Check de financieringsmogelijkheden

Oversluiten hypotheek

Ontdek welke ruimte je klant heeft voor de financiering van verduurzamingsmaatregelen.

 

Check de financieringsmogelijkheden

Verhogen hypotheek

Gaat je klant verbouwen? Een goed moment om energiebesparende maatregelen te treffen.

 

Check de financieringsmogelijkheden

Is je klant appartementseigenaar in een kleine VvE? Wijs hem dan op de Stimuleringslening kleine VvE met NHG voor het nemen van energiebesparende maatregelen en wegwerken van achterstallig onderhoud.

Ontdek de handige online rekenhulp

Wil je snel weten hoeveel je klant (extra) kan lenen voor energiebesparende maatregelen? Maak dan gebruik van onze online rekenhulp. 

Veelgestelde vragen

Wat zijn erkende energiebesparende maatregelen?

Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG kun je direct energiebesparende maatregelen meefinancieren. Dat kan door gebruik te maken van het Energiebespaarbudget (EBB) of van de regeling Energie Besparende Voorzieningen (EBV). Hieronder vind je de erkende energiebesparende maatregelen die van toepassing zijn op beide regelingen. Een toelichting op de maatregelen vind je hier:

  • gevelisolatie, dakisolatie, leidingisolatie of vloerisolatie
  • hoog rendement beglazing (ten minste HR++)
  • energiezuinige deuren, kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen in combinatie met hoog rendement beglazing (tenminste HR++)
  • energiezuinig ventilatiesysteem in combinatie met andere energiebesparende maatregelen
  • warmtepompen
  • douche-warmteterugwinningssysteem
  • zonnecellen


Het meefinancieren van een combinatie van deze maatregelen is uiteraard mogelijk.

Waar kan mijn klant terecht voor een betrouwbaar energieadvies?

Op het gebied van energiebesparende maatregelen zijn heel veel verschillende oplossingen, aanbieders en subsidies. De ervaring van jouw klanten hiermee is meestal heel beperkt. Het is dus niet gek dat veel klanten opzien tegen de realisatie van de woningverduurzaming. Om deze klanten te ontzorgen, kun je als hypotheekadviseur waarde toevoegen door je klant te koppelen aan een erkend energieadviseur via Verbeterjehuis of via Centraal Register Techniek.

Welke geldverstrekkers faciliteren het Energiebespaarbudget?

Klik hier voor een actueel overzicht van geldverstrekkers die het Energiebespaarbudget faciliteren. Ook staan in dit overzicht welke geldverstrekkers de ruimere mogelijkheden op inkomen en de woningwaarde toestaan bij energiebesparende maatregelen.
 
Is de informatie volgens jou niet meer actueel? Laat het ons weten! Zo kleuren we samen elke hypotheek groen.

Zit je antwoord er niet bij?

Speciaal voor jou

Taxatie van een woning

Een lagere energierekening met NHG

NHG borg voor kleine VvE's