Aankoop bestaande woning

Energiebesparends maatregelen financieren bij het kopen van een huis

In het kort

Adviseer je je klant over de aankoop van een woning? Wijs je klant dan op de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen eenvoudig mee te financieren. Voor verduurzaming mag extra geleend worden. Zo kan je klant profiteren van lagere maandelijkse energielasten en meer wooncomfort.

Lees hier welke mogelijkheden jouw klant heeft om maatregelen mee te financieren bij de aankoop van de woning.

Financieren van energiebesparende maatregelen bij aankoop woning

Verruiming op inkomen (LTI)

Check de mogelijkheden en rekenvoorbeelden op basis van LTI

 

Financieringsmogelijkheden op LTI

Verruiming op marktwaarde (LTV)

Check de mogelijkheden en rekenvoorbeelden op basis van LTV

 

Financieringsmogelijkheden op LTV

Verruiming op NHG-grens

Check de mogelijkheden op basis van de NHG-grens.

 

Financieringsmogelijkheden NHG-grens

Zo werken EBB en EBV

NHG biedt 2 regelingen om energiebesparende maatregelen mee te financieren. Afhankelijk van de regeling mag je klant tot maximaal 6% boven de waarde van de woning lenen. Beide regelingen kunnen met elkaar gecombineerd worden.

Energiebespaarbudget (EBB)

  • Je klant wil verduurzamen, maar weet nog niet hoe. Door gebruik te maken van EBB stelt je klant de financiering van verduurzaming veilig.
  • Afhankelijk van het energielabel mag een bedrag tot 20.000 euro buiten beschouwing gelaten worden bij de toets op inkomen.
  • Er mag tot 6% boven de waarde van de woning vóór uitvoering van de energiebesparende maatregelen gefinancierd worden.
  • De hoogte van het Energiebespaarbudget moet opgegeven worden bij de hypotheekaanvraag. Specificatie van exacte uitgaven of maatregelen is hierbij niet nodig.
  • Het Energiebespaarbudget zal in een bouwdepot geplaatst worden. De looptijd van een bouwdepot wisselt per geldverstrekker. Gemiddeld hanteren de meeste geldverstrekkers een looptijd van 2 jaar.
  • Bij het indienen van een nota zal aan de geldverstrekker doorgegeven worden dat deze bestemd is voor het Energiebespaarbudget, zodat de gelden hieruit onttrokken kunnen worden. 
  • De kosten van de maatregelen worden niet opgenomen in het taxatierapport. De financiering is op basis van de (huidige) waarde van de woning vóór uitvoering van de energiebesparende maatregelen.
  • Mogelijk met een fysieke of hybride taxatie. Meer informatie op onze website kun je vinden op taxatie van een woning.

Energie Besparende Voorzieningen (EBV)

  • Je klant weet precies welke energiebesparende maatregelen hij wil treffen.
  • Er mag tot 6% boven de waarde van de woning na verbouwing, dus inclusief energiebesparende maatregelen gefinancierd worden.
  • Afhankelijk van het energielabel mag je een bedrag tot 20.000 euro buiten beschouwing laten bij de toets op inkomen.
  • Het bedrag van de energiebesparende maatregelen gaat in een verplicht bouwdepot.
  • De voorwaarden van het bouwdepot kunnen per bank verschillen.
  • De kosten van de maatregelen zijn onderdeel van het taxatierapport en de waarde van de energiebesparende maatregelen op basis van een verbouwingsspecificatie opgenomen als waarde na verbouwing.
  • Alleen mogelijk met een taxatierapport op basis van fysieke taxatie.
  • De kosten die vallen onder de verbouwingsspecificatie mogen gedeclareerd worden op basis van facturen. 

Voordelen van een hypotheek met NHG

Sluit je een hypotheek af met NHG dan ben je zeker van een verantwoorde lening. We kunnen je een vangnet bieden als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Denk daarbij aan ingrijpende veranderingen zoals werkloosheid, relatiebeëindiging of het verlies van je partner. Je kunt NHG afsluiten bij de aankoop van een huis, een verbouwing en de financiering van energiebesparende maatregelen. 

Klopt het dat bij een Energiebespaarbudget de maatregelen niet vermeld hoeven te worden in het taxatierapport?

Dat klopt. Omdat vooraf nog niet bekend hoeft te zijn welke energiebesparende maatregelen je klant wil nemen, kan de taxateur deze nog niet opnemen in het taxatierapport.

Waar kan mijn klant terecht voor een betrouwbaar energieadvies?

Op het gebied van energiebesparende maatregelen zijn heel veel verschillende oplossingen, aanbieders en subsidies. De ervaring van jouw klanten hiermee is meestal heel beperkt. Het is dus niet gek dat veel klanten opzien tegen de realisatie van de woningverduurzaming. Om deze klanten te ontzorgen, kun je als hypotheekadviseur waarde toevoegen door je klant te koppelen aan een erkend energieadviseur via Verbeterjehuis of via Centraal Register Techniek.

Is er een maximale termijn waarbinnen het Energiebespaarbudget gebruikt moet worden?

Het Energiebespaarbudget zal in een bouwdepot geplaatst worden. De looptijd van een bouwdepot wisselt per geldverstrekker. Gemiddeld genomen hanteren de meeste geldverstrekkers een looptijd van 2 jaar.

Zit je antwoord er niet bij?

Speciaal voor jou

Voordelen NHG

Verduurzamen

Taxatie van een woning