Waarborgfondsconstructie
Deze pagina
Waarborgfondsconstructie
NHG hecht er waarde aan om inzicht te bieden in haar taak, organisatie, diensten, producten en haar dienstverlening. Dit onderdeel van de website beoogt daarom inzicht te verschaffen in de wijze waarop het systeem van het waarborgfonds van NHG is ingericht.
Het statutaire doel van NHG
NHG staat volgens haar doelomschrijving, vastgelegd in artikel 3, eerste lid, van de statuten van NHG, zoals die per 13 juli 2022 gelden, voor een toegankelijke koopwoningmarkt voor kwetsbare groepen en natuurlijke personen in kwetsbare situaties, ook wanneer de macro-economische situatie ongunstig is. NHG biedt haar doelgroep hiervoor:
- Toegang tot verantwoorde financiering voor koop en verbetering van woningen,
- Hulp bij beheer en behoud van woningen, en
- Een vangnet in kwetsbare situaties.
Dit doet NHG in het belang van de doelgroep.
Het statutaire middel van NHG: de borgstelling
In het tweede lid van bedoeld artikel is vastgelegd dat het middel ter bereiking van dit doel wordt gevormd door overeenkomsten van borgtocht ten behoeve van de nakoming van de betalingsverplichtingen die voortvloeien uit de leningen van geldnemers voor bedoelde eigendomsverkrijging of kwaliteitsverbetering.
NHG biedt door de borgtochtovereenkomst aan de geldgever zekerheid voor het geval de hypotheekgever niet aan zijn financiële verplichtingen voldoet. Bij gedwongen verkoop van de woning van de hypotheekgever kan de opbrengst van de woning lager zijn dan de restwaarde van de uitstaande hypotheekschuld. Als dat zo is en de geldgever heeft voldaan aan de door NHG vastgestelde algemene voorwaarden voor borgtocht zoals die gelden op het moment van het offreren van die geldlening, dan kan de geldgever het NHG aanspreken voor de restschuld.
De statutaire fundamenten van de borgstelling
De statuten van NHG, zoals deze per 13 juli 2022 gelden, bevatten de volgende fundamenten voor het vervullen van de waarborgfunctie:
- Borgtochtprovisie
- Beleggingsbeleid
- Achtervangfunctie
Een toelichting op deze fundamenten is op deze website opgenomen in de volgende onderdelen:
- De borgtochtprovisie: in het onderdeel Risicobeheer
- De achtervangfunctie: in de onderdelen Relatie WEW – Rijk en Relatie WEW – gemeente.
Evaluaties borgtochtpremiemethodiek
Veelgestelde vragen
Zit er een maximum aan de aanvullende borgtocht van de Woonlastenfaciliteit (WLF)?
Ja, die kan oplopen tot maximaal 9% van de oorspronkelijke NHG lening die verstrekt is, mits het in de hypotheekakte vermelde totaalbedrag voldoende ruimte biedt. Bijvoorbeeld: als de klant een hypotheekschuld heeft van 200.000 euro, dan staat NHG borg voor een achterstand van maximaal 18.000 euro. De totale som van de oorspronkelijke lening en de aanvullende borgtocht mag oplopen boven de NHG-grens.
Stelt NHG voorwaarden aan de aanvullende borgtocht van de Woonlastenfaciliteit (WLF)?
Ja, NHG stelt voorwaarden aan de aanvullende borgtocht. Deze voorwaarden kan je vinden in de Voorwaarden en normen.
Wanneer wordt in het geval van restschuldfinanciering de woning als verkocht beschouwd?
Bij restschuldfinanciering stelt NHG als voorwaarde dat de oude woning verkocht moet zijn, voordat de nieuwe woning, met restschuldfinanciering, wordt aangekocht. NHG wil daarmee voorkomen dat consumenten in het bezit van twee woningen komen en daarmee een risicogroep worden. NHG ziet daarbij een woning als verkocht, als levering heeft plaatsgevonden. Op dat moment is er geen risico meer op dubbele woonlasten.
Indien de geldverstrekker het verantwoord vindt, is NHG ook bereid de woning als verkocht te beschouwen als de datum waarop de termijn voor de ontbindende voorwaarden afloopt, is verstreken. Op dat moment is het zo goed als zeker dat levering zal plaatsvinden.Vanzelfsprekend zijn dan wel de opschortende voorwaarden van toepassing voor de nieuwe woning. Hiermee neemt namelijk het risico op dubbele woonlasten wel toe. Er bestaat immers een risico dat de verkoop alsnog niet doorgaat. Geldverstrekkers dienen prudent met dit risico om te gaan, zowel in het belang van de geldverstrekker zelf als in het belang van NHG en de geldnemer zelf.