NHG Governance Code
Deze pagina
Snel naar
Governance
Governance is kort gezegd het samenspel van (be)sturen, beheersen en toezicht binnen een organisatie en de manier waarop daarover verantwoording wordt afgelegd. NHG heeft in 2022 haar governance tegen het licht laten houden door adviesbureau EY. De uitkomst van dit onderzoek is dat de governance van NHG op orde is.
NHG Governance Code
Als voortvloeisel uit van het voornoemde onderzoek is de NHG Governance Code opgesteld, gebaseerd op de Nederlandse Corporate Governance Code, de Code Goed Bestuur Publieke Dienstverleners en de Kaderwet ZBO. NHG hecht waarde aan de hierin opgenomen ‘best practice bepalingen’. De NHG Governance Code is naar aanleiding van de update van de Nederlandse Corporate Governance Code (december 2022) in 2023 herzien. Deze aanpassing geldt vanaf het boekjaar 2024. NHG Govenance Code
Pas toe of leg uit
NHG streeft ernaar de principes uit de NHG Governance Code in haar bedrijfsvoering door te voeren en na te leven. NHG past het principe van ‘pas toe of leg uit’ toe in de naleving van de Code. Hieronder treft u de verantwoording van NHG over de naleving van de NHG Governance Code aan. Deze verantwoording heeft betrekking op de naleving van de Code in het (boek)jaar 2023. NHG Governance Code – Verantwoording 2023
Veelgestelde vragen
Wat doet NHG voor senioren?
Meer informatie over wat NHG voor senioren doet lees je hier.
Wat betekent het aflopen van de borgstelling voor mij als geldverstrekker?
Het aflopen van de borgstelling betekent dat de borgstelling eindigt. Dit is formeel het einde van de borgtochtovereenkomst. Er bestaan dan voor de geldverstrekker geen verplichtingen meer richting NHG en vice versa. Wordt een woning na afloop van de borgstelling verkocht met een verlies? Dan kan je dit niet meer bij ons declareren.
Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als voor het einde van de borgstelling een betalingsachterstand is ontstaan waardoor een gedwongen verkoop nodig is, maar de woning pas na het einde van de woning is verkocht met een tekort.
Kunnen jullie dan ook niks meer doen voor mijn klant/de consument?
Het einde van de borgstelling heeft voor de consument tot gevolg dat de kwijtscheldingsregeling niet meer geldt. De kans is erg klein dat de consument hier nadeel van ondervindt omdat de lening aan het einde van de borgstelling vermoedelijk lager is dan de woningwaarde.
Is de lening nog niet in zijn geheel afgelost op het moment dat de borgstelling eindigt? En dreigt er op een later moment een betalingsachterstand te ontstaan? Dan denken wij graag mee als de geldverstrekker en de consument dit wenselijk vinden. Bijvoorbeeld over toepassing van bepaalde woningbehoud-tools.