Versnellen van de verduurzaming van koopwoningen
21 juni 2021
Carla Muters doet oproep aan ketenpartners voor samenwerking
De verduurzaming van koopwoningen in Nederland gaat niet snel genoeg. Dit vertelt NHG bestuurder Carla Muters in een interview met Rens de Jong, ook bekend van BNR Nieuwsradio. Daarom doet zij een oproep aan alle ketenpartners om samen te kijken naar hoe de versnelling ingezet kan worden.
De opgave
We staan met zijn allen voor een grote opgave. In het klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt over verduurzaming van koopwoningen. Hierin is gesteld, dat in 2030 minimaal 1,5 miljoen woningen energieneutraal moeten zijn. Een aantal dat we niet gaan halen, als de huidige trend aanhoudt. Energie labels van bestaande koopwoningen verbeteren nauwelijks. Er is echt meer nodig om hier versnelling in te krijgen, stelt Muters in het interview.
Bekijk het hele interview hier
Grootste winst bij verbetering DEFG-labels
Er zijn al veel goede initiatieven, maar meestal alleen bereikbaar voor woningeigenaren aan de bovenkant van de markt, met een hoger inkomen en vaak een beter energielabel (A, B of C). Aan de cijfers is te zien dat woningen met lagere woningwaardes helaas achterblijven met verduurzaming. Dit zijn woningen met D, E, F of G-labels, die veelal onder de NHG kostengrens vallen. Het gaat hier om woningeigenaren met een lager en midden inkomen, die naar verhouding meer geld kwijt zijn aan energielasten.
Maar juist daardoor valt bij verbetering van de DEFG-labels ook relatief veel winst te behalen. Voor het klimaat, én voor de consument. Want een verbetering van het energielabel gaat vaak gepaard met een verlaging van woonlasten, en met een verhoging van het wooncomfort en de woningwaarde. Daarom heeft NHG zich tot doel gesteld om de komende drie jaar de DEFG-labels van bestaande koopwoningen te verbeteren.