Roald over de Woonlastenmonitor: “Het lijkt erop dat andere partijen denken: ‘Hé, die Woonlastenmonitor van NHG, daar passen onze inzichten ook bij’.”

Nieuws

25 juli 2024

Op 6 mei introduceerde NHG de eerste Woonlastenmonitor. De tool die laat zien hoe betaalbaar woonlasten zijn voor mensen met een hypotheek in Nederland. Roald van der Linde is bestuurslid bij NHG en praat in dit interview over de Woonlastenmonitor en de tweede publicatie later dit jaar.

 

Naar de Woonlastenmonitor

Was je enthousiast over de pilot Woonlastenmonitor en welke rol had jij in de ontwikkeling? 

“Ik vond het sinds de eerste gesprekken in 2022 een heel goed idee, verder is mijn rol bescheiden geweest. Het objectieve en transparante karakter van de Woonlastenmonitor sluit goed aan waar we ons bij NHG voor inzetten; het creëren van een betaalbaar en duurzaam thuis waar je kunt gaan en blijven wonen, ook als het tegenzit. Ook helpt de Woonlastenmonitor om ons verder te positioneren als objectieve kennisbank in de woningmarkt. Daarnaast ziet de monitor er natuurlijk ook geweldig uit.”

Zijn er na de eerste publicatie dingen die je verrast hebben?

“Met name dat het lastig het is om andere partijen mee te krijgen. Voorafgaand aan de eerste publicatie hadden we het idee om met een vijftal partners data te delen en die te vatten in de monitor. Dit bleek in realiteit lastiger te zijn. Daarom is het extra positief dat nu we de eerste publicatie hebben gehad en men kan zien wat er is opgeleverd, er gesprekken loskomen. Het lijkt erop dat andere partijen gaan denken ‘Hé, die Woonlastenmonitor van NHG, daar passen onze inzichten ook bij.’ Ook nemen Carla en ik de bevindingen uit de monitor mee in gesprekken die we hebben. De haakjes naar de actuele ontwikkelingen uit de monitor zijn daar vaak een mooie basis voor.”   

“Er zit veel energie in de eerste editie en dat moeten we vasthouden. Het is aan ons om te blijven inzetten op doorontwikkeling en de relevantie van de Woonlastenmonitor op die manier te waarborgen.”


Denk je dat de pilot na de tweede publicatie een terugkerende tool van NHG wordt?

“Dat denk ik wel. Ik zie de toegevoegde waarde voor de markt en voor NHG om zo’n twee keer per jaar een Woonlastenmonitor te publiceren. Er zit veel energie in de eerste editie en dat moeten we vasthouden. Het is aan ons om te blijven inzetten op doorontwikkeling en de relevantie van de Woonlastenmonitor op die manier te waarborgen.”  

                    Screenshot van de Woonlastenmonitor

Hoe zie je de doorontwikkeling voor je? 

“Naast datadeling met meer marktpartijen ligt de doorontwikkeling voor ons in de uitleg die we geven bij de bevindingen. Dat is spannend want dat vraagt om interpretatie en kunnen tijdrovende gesprekken zijn. Omdat we hebben gemerkt dat de Woonlastenmonitor haakjes biedt voor gesprekken over marktontwikkelingen, is het prettig om met meer dan alleen cijfers naar buiten te treden. Neem bijvoorbeeld de media, die vragen om genuanceerde antwoorden.”

“Omdat we hebben gemerkt dat de Woonlastenmonitor haakjes biedt voor gesprekken over marktontwikkelingen, is het prettig om met meer dan 
alleen cijfers naar buiten te treden.” 

Heb je voorbeelden van marktpartijen met wie je zou willen samenwerken?

"Denk aan het Nibud of CBR, maar het kunnen ook commerciële partijen zoals Pararius zijn. Die zijn actief in de huursector en niet de hypotheekmarkt, maar deze sectoren hebben wel invloed op elkaar. Wanneer er bijvoorbeeld huurwoningen worden verkocht, gaat de huurprijs omhoog en gaat de prijs voor koopwoningen juist omlaag, dit soort bewegingen zijn heel interessant om in de toekomst ook in beeld te brengen.”  

Op wat voor manier zou dat voor de consument interessant kunnen zijn?

“De consument is niet de primaire doelgroep om te bereiken met de Woonlastenmonitor, dat zijn beleidsmakers en professionals binnen de financiële markt. Wat we via deze doelgroepen wel willen bereiken is dat consumenten onze inzet voor verantwoorde woonfinanciering herkennen.”


Wat verwacht je van de tweede Woonlastenmonitor?

“Ik verwacht dat nog meer professionals de Woonlastenmonitor zullen gaan gebruiken. Denk aan een hypotheekverstrekker die de monitor ziet en denkt; ‘hé, het plaatje dat NHG schetst, geldt dat ook voor mij? Of is de ontwikkeling die ik in de provincie Groningen in de monitor terugzie te verhouden met wat ik ervaar?’. Als de Woonlastenmonitor drie of vier keer is gepubliceerd dan staat er een instituut. Laten wij zelf de focus houden op kwaliteit en later dit jaar weer een mooie Woonlastenmonitor vol interessante bevindingen publiceren.”

Heb je nog een oproep en aan wie?  

"Bekijk de monitor en volg ons in aanloop naar de tweede publicatie. Deel wat je als gebruiker nog meer zou willen zien. Er is nog veel ruimte om te groeien en te ontwikkelen.”



Wil je meer weten over de Woonlastenmonitor en de financiële situatie van woningbezitters in Nederland? Beluister dan de New Business Radio Woonlastenmonitor-special waarin Martine Hauwert met Roald van der Linde ingaat op de financiële worstelingen van woningeigenaren. Ook te beluisteren via LinkedIn, Spotify en Apple Podcasts.

Samen maken we de Woonlastenmonitor nog beter

De Woonlastenmonitor blijven we continu doorontwikkelen. Heb jij data of feedback om de Woonlastenmonitor nog beter te maken? We nodigen je graag uit om het met ons te delen. 

Speciaal voor jou

Hulp als je inkomen daalt

Hulp als je relatie eindigt

Hulp bij financiële problemen