NHG (Nationale Hypotheek Garantie) zet zich in om verantwoorde woonfinanciering voor meer consumenten mogelijk te maken. De organisatie vindt het dan ook positief om jonge huizenkopers te ondersteunen bij de stap naar de woningmarkt. Diverse organisaties presenteren de verlaging van de overdrachtsbelasting echter als een feit, terwijl dit niet het geval is. De uitvoering van de op Prinsjesdag aangekondigde maatregel is complex en ook over de bijbehorende effecten is nog veel discussie. Zo kan de maatregel mogelijk een prijsopdrijvend effect hebben. De Tweede en daarna Eerste Kamer buigen zich de komende weken nog over het voorstel.
Mogelijke meevaller, geen zekerheid
Bij de aankoop van een woning van drie ton zou de aangekondigde verlaging maar liefst 6000 euro schelen. Een flink bedrag, wat van invloed kan zijn op de financieringskeuzes die starters maken. Als de koper geen rekening houdt met dit bedrag en achteraf blijkt dat er toch overdrachtsbelasting moet worden betaald, hangt het van de individuele situatie af of aanvullende financiering mogelijk is. Als dit niet het geval is, dan zal de koper dit bedrag zelf op tafel moeten leggen. Een starter die dit niet kan, zal de koop moeten annuleren. Daar kan een forse boete aan vastzitten van 10% van de koopprijs.
NHG-bestuurder Carla Muters: “Wij vinden het belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over deze maatregel. Met een belastingverlaging in het vooruitzicht is het logisch dat starters de sleuteloverdracht van een woning naar het nieuwe jaar proberen te verplaatsen. Maar de verlaging is nog niet zeker, want de discussie hierover wordt nog gevoerd. Om financiële tegenvallers te voorkomen zou het daarom goed zijn als starters rekening houden met overdrachtsbelasting van 2%. Zie een verlaging als een mogelijke meevaller, niet als een zekerheid.”