NHG bestuur: Corona, stilte voor de storm?
5 november 2020
Samen met onder andere de TU Delft publiceren we vandaag de Monitor Koopwoningmarkt. Uit dit rapport, de diverse berichten dat de woningmarkt het goed blijft doen en het feit dat de aangevraagde betaalpauzes afnemen, zou je kunnen concluderen dat het goed gaat op de woningmarkt. Vanwege de onzekerheid die COVID-19 met zich meebrengt en de voorspelling van toenemende werkloosheid, kan dat stilte voor de storm blijken.
De woningprijzen zijn nog steeds hoog vanwege de krapte op de woningmarkt en dat lijkt voorlopig zo te blijven. Maar zelfs dat kan veranderen als de economie en het sentiment harder worden geraakt. Bij NHG houden we deze ontwikkelingen goed in de gaten, omdat we samen met de markt en overheid consumenten willen helpen met steun en betaalpauzes en waar mogelijk woningbehoud. Daarnaast nemen we eventuele maatregelen die daarbij helpen, zoals job coaches en in de toekomst wellicht omscholingsmogelijkheden.
Onze kennis over de woningmarkt en verantwoorde woonfinanciering delen we ook graag met andere partijen, omdat we het belangrijk vinden dat de kennis over de koopwoningmarkt goed en volledig is. We delen onze inzichten onder andere via de Monitor Koopwoningmarkt, die de TU Delft elk kwartaal publiceert. Ook hieruit blijkt dat de koopwoningmarkt op dit moment wel losgekoppeld lijkt te zijn van de economie. Het aantal transacties in het derde kwartaal was zelfs het hoogste aantal sinds 2008 en het vertrouwen in de koopwoningmarkt (Eigen Huis Marktindicator) was in het derde kwartaal weer bijna neutraal.
Maar als de economie en het vertrouwen harder worden geraakt en meer mensen hun baan verliezen kunnen daardoor betaalproblemen ontstaan. Het is dan maar de vraag of mensen hun woning kunnen blijven betalen. Met name flexwerkers en ondernemers zitten veel vaker in deze situatie dan voor de coronacrisis en er wordt steeds meer gesproken over omscholing naar sectoren waar mensen hard nodig zijn. Door dit soort ontwikkelingen kan de vraag naar woningen afnemen, waardoor er alsnog een effect kan optreden in de huizenprijzen.
Tips voor woningbezitters: blijf je financiële situatie goed in de gaten houden, breng je inkomsten en uitgaven in kaart en kijk waarop je kunt besparen (bijv. met behulp van Nibud). Kijk of het mogelijk is om je maandlasten te verlagen, eventueel door rentemiddeling of oversluiten van je hypotheek. Vaak is er veel te besparen dus onderzoek de mogelijkheden. Maak gebruik van steunmaatregelen als dat mogelijk is. Zorg voor jezelf qua opleiding en inkomsten, kijk eventueel naar omscholing en ga aan de slag. Als je tijdelijk ruimte nodig hebt, dan kun je via je hypotheekadviseur een betaalpauze aanvragen. Vanuit NHG ondersteunen we dit met ons vangnet, vanuit de WLF-regeling. Let op, een betaalpauze is uitstel en geen afstel dus doe dat alleen indien nodig.
Carla Muters en Arjen Gielen