Het verhaal van Myrthe

Nieuws

25 juni 2020

Duurzaamheid is bij ons op kantoor sowieso een thema. En ook bij steeds meer klanten.

Myrthe Romeijn werkt bij Viisi. Een hypotheekadviesbureau dat de financiële wereld beter, duurzamer en meer langetermijngericht wil maken. Duurzaamheid zit in het DNA van het bedrijf met 18 vestigingen in de grotere steden in Nederland. Myrthe komt zelf uit Rotterdam, maar heeft zo’n drie jaar geleden een huis gekocht in het Groene Hart. Met NHG zelfs. Ze is gestaag bezig met het treffen van energiebesparende maatregelen. Dit is haar verhaal.

"Ik vind dat mijn doel als hypotheekadviseur niet moet zijn om iedereen extra te laten lenen voor energiebesparende maatregelen. Mijn doel is om mensen erop te wijzen dat het kan en dat het afsluiten of oversluiten van een hypotheek daar het uitgelezen moment voor is. Maar, als mensen het verduurzamen van de woning met eigen geld kunnen betalen, dan is dat in de huidige tijd met lage spaarrentes, ook een interessante investering."

Myrthe Romeijn hypotheekadviseur Viisi | Hypotheken

Verduurzaming is best wel moeilijk…

“Toen ik zelf ons huis kocht, dachten we wel na over wat we konden qua duurzaamheid. Ook omdat het een thema is waar we vanuit onszelf al mee bezig zijn. Maar dat is best wel lastig. Zo lang je er niet woont, weet je nog niet goed wat je allemaal hebt. Vloerisolatie? Dakisolatie? Dubbel glas? Dus toen hebben we maar besloten om het even te laten voor wat het is. Een jaar later hebben we een energierapport laten opmaken door een energieadviseur. De conclusie was dat het in onze jaren 80-woning met de isolatie wel goed zat. Wel hebben we besloten zonnepanelen te nemen. Met eigen geld, want als je voldoende spaargeld overhoudt, vind ik dat je niet per se extra moet gaan lenen Ook hebben we de tuin groener gemaakt en zijn we bezig met sedum voor op het dak van de schuur.”

 

In een vroeg stadium al een zaadje planten

“Als je een huis koopt, komt er heel wat op je af. Je moet een makelaar regelen, keuzes maken qua hypotheek, de taxateur regelen, en de notaris uitzoeken. Veel klanten willen nog verbouwen en iets met verduurzaming doen, maar ze zijn meestal niet bouwkundig onderlegd. Verduurzamen is dus iets dat klanten vaak pas later kunnen en willen doen. Daarom ben ik ook zo’n voorstander van het Energiebespaarbudget. Daarmee reserveer je alvast geld, maar hoef je het later pas te regelen als je weet wat nuttige maatregelen zijn. Bij Viisi houden we iedere week op verschillende locaties seminars en webinars voor mensen die voor het eerst een huis gaan kopen. In twee uur tijd nemen we ze stapsgewijs mee in alles wat erbij komt kijken als je een eigen woning gaat kopen. Alle fases komen aan bod: het oriënteren, zoeken, kopen en financieren van de woning. Daarbij vertellen we ook over mogelijke energiebesparende maatregelen. Op die manier proberen we al een duurzaam zaadje te planten. Uiteindelijk is het natuurlijk ook een financiële afweging. En die kun je het beste maken als je alles op een rijtje kan zetten.”

 

Breng je klant in kaart

“Wij proberen al zoveel mogelijk te regelen voordat we daadwerkelijk met de aanvraag aan de slag moeten. Zo vullen onze klanten een vragenlijst in. Daarin vragen we ze ook naar het thema duurzaamheid. Het meest gekozen antwoord is dat ze graag duurzame maatregelen willen treffen, maar dat ze daarvoor niet extra willen betalen. Ongeveer een kwart van onze klanten begint zelf al over energiebesparende maatregelen. Omdat ze het zelf een belangrijk thema vinden, of bijvoorbeeld doordat de makelaar erover begonnen is. Voor ons is het handig om dat al zo snel mogelijk te weten. Helaas bieden nog niet alle hypotheekaanbieders gunstige financiële mogelijkheden voor het treffen van energiebesparende maatregelen. Weten we van tevoren dat mensen dat wel graag willen? Dan hoeven we die partijen niet mee te nemen in het financiële plaatje. Al hopen we natuurlijk dat ook die aanbieders snel meegaan in het duurzaamheidsverhaal.”

Wat is de maximale termijn voor het doorgeven van de energiebesparende maatregelen die mijn klant wil betalen via het Energiebespaarbudget?

De hoogte van het Energiebespaarbudget moet opgegeven worden bij de hypotheekaanvraag. Specificatie van exacte uitgaven of maatregelen is hierbij niet nodig. Bij het indienen van een nota zal aan de geldverstrekker doorgegeven worden dat deze bestemd is voor het Energiebespaarbudget, zodat de gelden hieruit onttrokken kunnen worden. De geldverstrekker bepaalt de looptijd van het Energiebespaarbudget.

Wat is de NHG-grens bij het treffen van energiebesparende maatregelen?

Alleen voor extra energiebesparende voorzieningen is er een verruiming van de NHG-grens in 2024 tot € 461.100. Het bedrag boven de standaard NHG-grens van € 435.000 moet de klant volledig besteden aan energiebesparende voorzieningen op basis van Energiebesparende Voorzieningen (EBV) en/of het Energiebespaarbudget (EBB). Voor woningen met een A++++ label gelden specifieke voorwaarden: zie Voorwaarden en normen, C.2.2.1 en C.2.2.2.

Welke geldverstrekkers faciliteren het Energiebespaarbudget?

Klik hier voor een actueel overzicht van geldverstrekkers die het Energiebespaarbudget faciliteren. Ook staan in dit overzicht welke geldverstrekkers de ruimere mogelijkheden op inkomen en de woningwaarde toestaan bij energiebesparende maatregelen.
 
Is de informatie volgens jou niet meer actueel? Laat het ons weten! Zo kleuren we samen elke hypotheek groen.

Zit je antwoord er niet bij?

Service Center

Heb je vragen over nieuwe NHG aanvragen of over onze Voorwaarden en normen, we helpen je graag verder. Voor vragen over het inloggen in mijnnhg.nl neem je contact op met onze afdeling ICT. Service Center kan je hierbij niet helpen.

Neem contact op

Maandag 10:00-12:00, 13:00-17:00

Dinsdag, woensdag en vrijdag 9:00-12:00, 13:00-17:00

Donderdag 11:00 - 12:00, 13:00-17:00