Je hypotheek veranderen
Deze pagina
Woonlasten betaalbaar houden
Hypotheekwensen veranderen. Bijvoorbeeld omdat je wilt verduurzamen of je hypotheeklasten wilt te verlagen. Je hebt dan verschillende mogelijkheden om je hypotheek te veranderen. De belangrijkste zijn:
- Je huidige hypotheek aanpassen.
- Een aanvullende hypotheek afsluiten.
- Je huidige hypotheek oversluiten bij dezelfde of een andere geldverstrekker.
Je hypotheek veranderen is altijd een samenwerking tussen je hypotheekadviseur, de geldverstrekker en jijzelf. Wil je iets veranderen? Zoek zo snel mogelijk contact met je adviseur voor goed advies.
Je huidige hypotheek aanpassen
Soms is het slim om je huidige hypotheek aan te passen zodat het betaalbaar blijft. Je financiële situatie kan bijvoorbeeld plotseling veranderen door wijzigingen in de rente, waardoor je maandlasten omhooggaan. Of je wilt meer aflossen. Voor elke situatie gelden andere voorwaarden. Neem contact op met je bank of adviseur om de mogelijkheden te bespreken.
Aanleidingen om je hypotheek aan te passen zijn bijvoorbeeld:
- Je maandlasten zijn te hoog.
- Er is een lagere huidige marktrente.
- De opbrengst van een opbouwproduct (woekerpolis) is te laag.
- Je wilt meer zekerheid (annuïtaire hypotheek in plaats van een aflossingsvrije hypotheek).
“Als ik de hypotheek oversluit, ga ik door de lage rente veel minder betalen dan de afgelopen 15 jaar. Nu houd ik meer geld over voor andere dingen.”
Je hypotheek oversluiten of een aanvullende hypotheek afsluiten
Wil je tijdens de looptijd van je hypotheek meer lenen? Dan kan het soms interessant zijn om je hypotheek over te sluiten. Of om een aanvullende hypotheek af te sluiten. Vraag je adviseur of geldverstrekker naar de mogelijkheden en bekijk samen de voorwaarden.
Redenen voor oversluiten of afsluiten van een aanvullende hypotheek:
- Je wilt een fiscale lening aflossen (alleen bij oversluiten).
- Je gaat je huis verbouwen of verduurzamen.
- Je persoonlijke situatie verandert, denk aan erfopvolging of een scheiding.
- Je wilt de erfpacht afkopen.
Zo regel je het
Een nieuwe of aanvullende lening met NHG is mogelijk als sprake is van kwaliteitsverbetering, relatiebeëindiging, erfopvolging en afkoop erfpacht of het verkrijgen van volle eigendom van de grond. De totale lening mag niet meer bedragen dan 100% van de waarde van de woning na een eventuele verbouwing. Worden ook energiebesparende maatregelen meegefinancierd? Dan is het mogelijk om de kosten hiervan mee te financieren tot maximaal 106% van de waarde van de woning. De hypotheekadviseur helpt met advies en het aanleveren van benodigde stukken.
-
Om in aanmerking te komen voor het verhogen van een lening met NHG, moet je aan alle Voorwaarden & Normen van NHG voldoen. De hypotheekadviseur kan hier meer over vertellen.
-
Het bedrag van de nog niet afgeloste hoofdsom van de huidige hypothecaire lening mag niet hoger zijn dan de marktwaarde.
-
De adviseur stelt vast of het inkomen voldoende is om de lening te kunnen verhogen.
Nog geen NHG? Dan zijn er andere regels
Heeft de bestaande hypotheek nog geen NHG? Dan zijn er extra voorwaarden bij het oversluiten naar NHG of het aanvragen van een aanvullende hypotheek.
- De waarde van de woning mag niet hoger zijn dan €450.000 in 2025.
- Je betaalt voor NHG eenmalig een borgtochtprovisie van 0,4% over de totale hypotheek.
- Een aanvullende hypotheek moet bij dezelfde geldverstrekker gebeuren.
Je hypotheek veranderen bij…
Scheiden
Verduurzamen of verbouwen
Aanpassing erfpacht
Erfopvolging
Nog geen hypotheek met NHG?
Met een hypotheek met NHG weet je zeker dat deze hypotheek past bij je inkomen. Zo leen je nooit te veel. Ook kun je hulp krijgen als je de hypotheek (tijdelijk) niet kunt betalen. Maar dat is niet het enige.