Inkomensverklaring Ondernemer aanvragen
Deze pagina
Met de Inkomensverklaring Ondernemer geven we iedere ondernemer die langer dan 1 jaar zelfstandig werkt, toegang tot een hypotheek met NHG. De Inkomensverklaring Ondernemer vraag je aan via je adviseur, geldverstrekker of bij één van onze rekenexperts.
Een Inkomensverklaring Ondernemer is een uitgebreide analyse van de gehele onderneming over de afgelopen 3 jaren (of korter indien de onderneming korter bestaat) waarmee het toetsinkomen wordt bepaald. Bij het bepalen van het toetsinkomen, houden we rekening met de eventuele negatieve gevolgen van de coronacrisis.
Zo vraag je de Inkomensverklaring Ondernemer aan
-
Vraag de Inkomensverklaring Ondernemer aan via je adviseur, geldverstrekker of bij één van onze rekenexperts.
-
De Inkomensverklaring Ondernemer wordt 5 werkdagen na ontvangst van alle benodigde stukken opgesteld. Je ontvangt de verklaring via mail in pdf-formaat.
-
De inkomensverklaring is zes maanden geldig. Binnen deze termijn kan een geldverstrekker je toetsinkomen vaststellen voor een hypotheekaanvraag en een hypotheekofferte doen.
Voorbeelden en toetskader
Met de Inkomensverklaring Ondernemers geven we ondernemers die langer dan 12 maanden actief zijn toegang tot een hypotheek met NHG. Hiermee wordt het proces van het verkrijgen van een hypotheek voor ondernemers makkelijker en heeft de geldverstrekker vooraf duidelijkheid en zekerheid over het inkomen voor toetsing.
Marcel Sippekamp, Productmanager NHG
Onze rekenexperts
Laat zelf een Inkomensverklaring Ondernemer opstellen door één van de door ons geselecteerde Rekenexperts. Per 1 februari 2019 zijn dat:
Zakelijk Inkomen te Nieuwegein
Overviewz te Barneveld
Pentrax advies te Nijmegen
Raadhuys Tax Legal Accounting te Den Haag
De keuze voor een van deze experts staat vrij, onder voorwaarde dat de ondernemer geen zakelijke relatie met de gekozen partij heeft of de afgelopen 2 jaar heeft gehad.
Aanmelden om samen te werken
We zijn erg tevreden over de huidige werkwijze van de Inkomensverklaring Ondernemer. Dit geldt zowel voor de methodiek van Inkomensverklaring Ondernemer als voor de huidige rekenexperts. We vinden het wel belangrijk dat ook nieuwe partijen kunnen toetreden. Aanmelden voor accreditering kan door ons accreditatieproces te volgen.
Criteria bij vaststellen ondernemersinkomen
-
Het inkomen wordt vastgesteld op basis van het gemiddelde inkomen over de laatste 3 kalenderjaren. Dit mag een combinatie zijn van inkomsten uit dienstbetrekking en zelfstandig ondernemerschap.
-
Een ondernemer mag maximaal 1 kalenderjaar geen inkomen hebben gehad. Het gemiddelde wordt in dat geval nog steeds over 3 jaar berekend.
-
Heeft de ondernemer in het laatste jaar minder verdiend dan het gemiddelde inkomen? Dan geldt het laatste jaar.
-
Er wordt gekeken naar het lopende boekjaar; het actuele inkomen moet minstens in lijn zijn met het gemiddelde.
-
Tot slot, houd ook rekening met correctieposten, zoals de auto van de zaak en/of de solvabiliteit en liquiditeit die worden getoetst op de normen.
Veelgestelde vragen
"Mijn consument is geen ondernemer en ook niet in loondienst. Hoe kan ik het inkomen meenemen?
Heeft je consument een beroep waarbij je het inkomen niet kunt vaststellen met een Inkomensverklaring ondernemer (IKV) of een werkgeversverklaring? Denk aan een gekozen overheidsfunctionaris, geloofsfunctionaris, brandweervrijwilliger of reservist. Voor deze beroepen gebruik je de aangiftes inkomstenbelasting om het inkomen vast te stellen. Hoe je dit doet staat in norm C.7.15.
"Mijn consument is geen ondernemer en ook niet in loondienst. Hoe kan ik het inkomen meenemen?
Heeft je consument een beroep waarbij je het inkomen niet kunt vaststellen met een Inkomensverklaring ondernemer (IKV) of een werkgeversverklaring? Denk aan een gekozen overheidsfunctionaris, geloofsfunctionaris, brandweervrijwilliger of reservist. Voor deze beroepen gebruik je de aangiftes inkomstenbelasting om het inkomen vast te stellen. Hoe je dit doet staat in norm C.7.15.
Kan de Inkomensbepaling Loondienst in alle gevallen worden gebruikt (ipv een werkgeversverklaring)?
Nee, niet in alle gevallen. De Inkomensbepaling Loondienst is voor het merendeel van aanvragen geschikt, maar niet:
- als de aanvrager korter dan 3 maanden in loondienst is.
De Inkomensbepaling Loondienst is ook minder geschikt voor starters op de arbeidsmarkt. Daar zijn twee belangrijke oorzaken voor:
- het inkomen wordt vastgesteld op basis van historische data. Heeft een starter niet voldoende maanden inkomen gegenereerd, dan zal het inkomen lager zijn dan bij de werkgeversverklaring.
- doordat bij de Inkomensbepaling Loondienst wordt gemiddeld over een langere periode worden recente inkomensstijgingen beperkt meegenomen.
Daarnaast zijn er situaties waarbij de Inkomensbepaling wel kan worden gebruikt, maar waarbij het inkomen aan de lage kant wordt vastgesteld. Dat kan voorkomen als er sprake is (geweest) van grote loonstijgingen, weinig loonhistorie, expats of bijzondere dienstverbanden.
In andere gevallen kan de Inkomensbepaling een te ruim inkomen genereren, bijvoorbeeld als er sprake is van loon in natura of een tussentijdse demotie van een werknemer. In die gevallen is een werkgeversverklaring nodig.
Zit je antwoord er niet bij?
Laatste nieuws
Inkomensverklaring Ondernemer: nieuwe toetskaders
Inkomensverklaring ondernemer Nieuwsbericht - 15 jun. 2023 Samen met de rekenexperts en een aantal geldverstrekkers hebben we de toetskaders voor de Inkomensverklaring Ondernemer geactualiseerd. Het gaat hierbij om het verduidelijken van de kaders. Ook hebben we extra rekenvoorbeelden toegevoegd. Inhoudelijk zijn er geen wijzigingen.
Toekomstgericht beoordelen voor eerlijkere hypotheekfinanciering
NHG Nieuwsbericht - 6 sep. 2021 'Kan deze consument deze hypotheek 30 jaar lang betalen?’ In het verleden vormde een vast contract een belangrijk houvast bij het inschatten van het antwoord op deze vraag. Hierdoor was het voor mensen zonder vast contract niet eenvoudig om een hypotheek te krijgen.
Documenten weer langer geldig bij afsluiten hypotheek
Nieuwsbericht - 13 jul. 2021 De werkgeversverklaring en de salarisstrook zijn vanaf 15 juli, net als voor de coronacrisis, weer drie maanden geldig. De geldigheidsduur van de perspectiefverklaring, arbeidsmarktscan en inkomensverklaring voor ondernemers gaat weer terug naar zes maanden. De corona vragenlijst voor ondernemers blijft behouden.