Hybride taxatie bij kwaliteitsverbetering
Deze pagina
Hybride taxatie bij kwaliteitsverbetering
Bij het wijzigen van een hypotheek met NHG kun je naast een fysieke taxatie ook kiezen een hybride taxatie. Dit is mogelijk bij situaties die vallen onder 'kwaliteitsverbetering':
- Het afkopen van erfpacht,
- De aankoop van grond
- Verbouwing van de woning
- Of het Energiebespaarbudget (EBB) voor het nemen van energiebesparende maatregelen.
Let op: deze kwaliteitsverbeteringen worden niet meegenomen in de waardebepaling bij een hybride taxatie. Daarom is de marktwaarde vóór kwaliteitsverbetering leidend.
Aan het gebruik van een hybride taxatie zijn voorwaarden verbonden. Bekijk dit overzicht in welke gevallen hybride taxatie is toegestaan bij leningen met NHG.
Verbouwen en Energiebesparende Voorzieningen (EBV) met hybride taxatie
- Bij een hybride taxatie wordt de verbouwing niet meegenomen in de waardebepaling.
- De marktwaarde vóór verbouwing is leidend.
Maximale financiering:
- Niet hoger dan de NHG-grens.
- Niet hoger dan 90% van de marktwaarde uit de hybride taxatie.
Wat is de maximale lening bij een hybride taxatie in combinatie met verbouwing en/of Energie Besparende Voorzieningen (EBV)?
Het is niet mogelijk meer te lenen dan de NHG-grens. De financiering mag ook niet hoger zijn dan 90% van de marktwaarde uit de hybride taxatie. Daarnaast moet je rekening houden met de benodigde kosten.
Bij aankoop:
- De maximale lening is de laagste van koopsom of getaxeerde marktwaarde
- De som van de investering, verbouwing en/of EBV (beide in depot) mag in totaal maximaal 90% van de marktwaarde van de woning bedragen.
Bij oversluiten of verhoging:
- De maximale lening is de som van de huidige hypotheek + bedrag verbouwing en/of EBV (beide in depot) tot maximaal 90% van de marktwaarde van de woning vóór aanpassingen.
Wat is de maximale lening bij een hybride taxatie in combinatie met verbouwing en/of Energiebespaarbudget (EBB)?
Het is niet mogelijk meer te lenen dan de NHG-grens. De financiering mag ook niet hoger zijn dan 90% van de marktwaarde uit de hybride taxatie. Daarnaast moet je rekening houden met de benodigde kosten.
Bij aankoop:
- De maximale lening is de laagste van koopsom of getaxeerde marktwaarde
- De som van het Verbeterbudget en/of EBB (beide in depot) mag in totaal tot maximaal 90% van de marktwaarde van de woning bedragen.
Bij oversluiten of verhoging:
- De maximale lening is de som van de huidige hypotheek + bedrag Verbeterbudget en/of EBB (beide in depot) tot maximaal 90% van de marktwaarde van de woning vóór aanpassingen.
Aanvullende informatie
Mag ik bij een hybride taxatie de gelden uit een bouwdepot vrij ontvangen om zelf de verbouwing te betalen?
Het vrij ontvangen van gelden uit een depot is niet toegestaan. Net als bij een verbouwing in combinatie met een fysieke taxatie dient ook bij een hybride taxatie het bedrag voor de verbouwing of verduurzaming in depot gehouden te worden. Vraag de geldverstrekker wat er nodig is voor uitbetaling uit het bouwdepot.
Mag een geldverstrekker vragen om een bouwkundig rapport bij het gebruiken van een hybride taxatie?
Bij gebruik van een hybride taxatie is een bouwkundig rapport voor NHG niet verplicht. Indien de geldverstrekker het noodzakelijk acht om het onderpand bouwkundig te laten onderzoeken, dan kan de geldverstrekker om een bouwkundig rapport vragen.
Is een hybride taxatie ook mogelijk bij nieuwbouw?
Bij nieuwbouw is een hybride taxatie niet mogelijk. Onder NHG wordt de marktwaarde bij nieuwbouw bepaald door een aantal kostenposten bij elkaar op te tellen. Welke kostenposten dat zijn staat in C.5.3 van de Voorwaarden en normen.
In het Model Taxatierapport Woonruimte 2024 staat een bedrag aan directe kosten. Moet ik deze directe kosten voor NHG verplicht meefinancieren?
Het modeltaxatierapport is gewijzigd, maar de normen van NHG zijn hetzelfde gebleven.
- Indien de directe kosten meer zijn dan 10% van de marktwaarde of de taxateur geeft een aanbeveling voor het opstellen van een bouwkundig rapport, dan dient er volgens deel C.5.2 van onze Voorwaarden en normen een bouwkundig rapport opgevraagd te worden.
- Voor NHG kan met tenminste de gemiddelde bedragen van de bandbreedte gerekend worden om te bepalen wat de som van directe kosten is. De geldverstrekker bepaalt of dit voldoende is of dat een volledige bouwkundige keuring wordt verlangd.
- Indien er een som directe kosten is, maar deze is kleiner dan 10% van de marktwaarde en er is geen aanbeveling bouwkundig rapport, dan beoordeelt de geldverstrekker of direct herstel en de kosten daarvan aanhouden in depot noodzakelijk is. Indien een depot noodzakelijk is, dan dienen de kosten hiervan meegeteld te worden in de NHG-grens.
- Indien er sprake is van directe kosten waarvoor de geldverstrekker een depot niet noodzakelijk acht, dan dient de geldverstrekker in het belang van de consument en de borgstelling wel te waarborgen dat de consument in staat is de kosten van direct herstel te financieren, bijvoorbeeld via eigen middelen.
Veelgestelde vragen
Wat zijn kwaliteitsverbeteringen?
Met kwaliteitsverbetering bedoelen we het volgende:
- Herstel van achterstallig onderhoud
- Verbetering van de woning
- Uitbreiding van de woning
- Het saneren van verontreinigde grond. Maar dit beschouwen we alleen als een kwaliteitsverbetering als
uit het taxatierapport blijkt dat de sanering van de bodem nodig is om de woning geschikt te maken voor bewoning.
De kwaliteitsverbeteringen moeten onderdeel gaan uitmaken van de woning.
Welke geldverstrekkers accepteren een hybride taxatie?
Bij het aanvragen van een rapport via www.desktoptaxatie.nl zie je welke geldverstrekkers op dat moment de Desktop Taxatie van Calcasa accepteren. NHG staat dit product voor hybride taxaties toe. Lees meer over hybride taxatie op Taxatie van een woning - NHG.
Moet een (reguliere) verbouwing in het taxatierapport zijn opgenomen?
De kosten van een (reguliere) verbouwing moeten uit het taxatierapport blijken. Behalve in het geval dat de waarde voor verbouwing al toereikend is voor de gevraagde hypotheek. In dat geval is het niet nodig deze kosten te specificeren in een taxatierapport. De niet gespecificeerde kosten worden dan opgenomen in een Verbeterbudget en/of Energiebespaarbudget.