Hoe kan ik een hypotheek aanvragen als ondernemer?
Zo regel je NHG als ondernemer
-
Check of de koopsom of marktwaarde van de woning niet meer is dan €435.000. Als je energiebesparende voorzieningen neemt dan is dit bedrag €461.100.
-
Vraag de verplichte Inkomensverklaring Ondernemer aan bij één van onze Rekenexperts. Dat kan als je langer dan 12 maanden actief bent als ondernemer.
-
De Inkomensverklaring Ondernemer wordt 5 werkdagen na ontvangst van alle benodigde stukken opgesteld. Je ontvangt de verklaring via mail in pdf-formaat.
-
De inkomensverklaring is zes maanden geldig. Binnen deze termijn kan een geldverstrekker je toetsinkomen vaststellen voor een hypotheekaanvraag en een hypotheekofferte doen.
-
Maak een afspraak met een hypotheekadviseur. Hij toetst of je voldoet aan alle Voorwaarden en normen om voor een lening met NHG in aanmerking te komen en berekent jouw maximale hypotheek.
Een hypotheek met NHG: extra zekerheid
Met een hypotheek met NHG kies je voor een verantwoorde lening én extra zekerheid. Kom je door werkloosheid, een scheiding of het verlies van een partner, in betalingsproblemen? NHG biedt een vangnet om je te ondersteunen.
NHG sluit je af bij:
- De aankoop van een woning.
- Het financieren van een verbouwing.
- Het financieren van energiebesparende maatregelen.
Ontdek wat NHG voor je kan betekenen.
Onze rekenexperts
Laat zelf een Inkomensverklaring Ondernemer opstellen door één van de door ons geselecteerde Rekenexperts.
Zakelijk Inkomen te Nieuwegein
Overviewz te Barneveld
Pentrax advies te Nijmegen
Raadhuys Tax Legal Accounting te Den Haag
De keuze voor een van deze experts staat vrij, onder voorwaarde dat de ondernemer geen zakelijke relatie met de gekozen partij heeft of de afgelopen 2 jaar heeft gehad.
Een lagere energierekening met NHG
Door je huis te verduurzamen, kun je flink besparen op je energierekening. Met het Energiebespaarbudget van NHG kun je daarvoor extra lenen, of je nu een huis koopt, verbouwt of de hypotheek oversluit.
Voor de adviseur
De Inkomensverklaring Ondernemer is een uitbreiding en vervanging van de bestaande inkomensverklaring voor ZZP’ers. Sinds 1 januari 2019 is gebruik van de Toetskaders voor de Inkomensverklaring Ondernemer opgenomen in de Voorwaarden en normen, en daarmee verplicht voor alle NHG aanvragen.
-
Laat een Inkomensverklaring Ondernemer opstellen door één van de door ons geselecteerde Rekenexperts. In alle gevallen moet de opdrachtbevestiging worden gebruikt (zie Toolkit professional). Hierin moet ondermeer de opdrachtgever worden vermeld. Dit kan de ondernemer zelf, de hypotheekadviseur of een geldverstrekker zijn.
-
De Inkomensverklaring wordt uitsluitend verstrekt aan de opdrachtgever. De opdrachtgever betaalt de verklaring. Als je als opdrachtgever optreedt, heb je toestemming nodig van de ondernemer om de documenten door te sturen naar de deskundige. Op het opdrachtformulier is hiervoor een onderdeel opgenomen.
-
In het hypotheekdossier voor NHG met betrekking tot het ondernemersinkomen hoeft uitsluitend de Inkomensverklaring Ondernemer te worden opgenomen. Heeft de ondernemer naast zijn inkomen als zelfstandige ook inkomsten uit een dienstbetrekking? Neem voor deze inkomsten dan de gebruikelijke stukken op in het dossier.
-
Vanaf de dagtekening is de Inkomensverklaring Ondernemer zes maanden geldig. Binnen deze termijn moet het bindend aanbod worden gedaan.
Veelgestelde vragen
Welke Inkomensverklaring Ondernemer is nodig in beheer?
Het komt steeds vaker voor dat een ondernemer in beheer een IKV (Inkomensverklaring) moet laten opstellen door een rekenexpert. Het is van belang dat bij het aanvragen van deze IKV expliciet moet worden aangegeven dat deze verklaring betrekking heeft op een beheerdossier. De rekenexpert kan in het beheerproces altijd afstemmen met NHG, afdeling Operations.
De rekenexpert beoordeelt of de onderneming een solide organisatie is en zal een toetsinkomen vaststellen waarmee gekeken kan worden of woningbehoud kan worden gerealiseerd. Een aantal geldverstrekkers kan zelf een Inkomensverklaring Ondernemer opstellen.