Hoe krijg ik een hypotheek met een vast contract?
In het kort
Met een vast contract is het vaak makkelijker om een hypotheek te krijgen.
- Heb je een vast contract, dan wordt je huidige inkomen als stabiel beoordeeld.
- Voor het aantonen van je inkomen gebruik je een werkgeversverklaring of de Inkomensbepaling Loondienst.
- De regels voor een tijdelijk contract met een intentieverklaring zijn hetzelfde als voor een vast contract.
Downloads & tools
Zo regel je een hypotheek met een vast contract
-
Om voor een lening met NHG in aanmerking te komen mag de koopsom of marktwaarde van de woning niet meer zijn dan €435.000. Als je energiebesparende voorzieningen neemt dan is dit bedrag €461.100.
-
Vraag je werkgever de werkgeversverklaring in te vullen. Deze heeft de hypotheekadviseur nodig voor het berekenen van je maximale hypotheek.
-
Je kunt ook zelf je inkomen vaststellen, via de Inkomensbepaling loondienst. Download dan je Verzekeringsbericht via Mijn UWV en stuur die met een recente loonstrook naar je hypotheekadviseur.
-
Maak een afspraak met een hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur geeft advies en houdt rekening met je specifieke situatie. Ook berekent hij wat je maximaal kunt lenen en of je voldoet aan de voorwaarden om een hypotheek met NHG af te sluiten.
Een hypotheek met NHG: extra zekerheid
Met een hypotheek met NHG kies je voor een verantwoorde lening én extra zekerheid. Kom je door werkloosheid, een scheiding of het verlies van een partner, in betalingsproblemen? NHG biedt een vangnet om je te ondersteunen.
NHG sluit je af bij:
- De aankoop van een woning.
- Het financieren van een verbouwing.
- Het financieren van energiebesparende maatregelen.
Ontdek wat NHG voor je kan betekenen.
Voor adviseurs
-
Met de werkgeversverklaring kan het inkomen vanuit een vast contract worden aangetoond.
-
De Inkomensbepaling Loondienst is vaak een goed alternatief voor de werkgeversverklaring. Het inkomen wordt dan bepaald op basis van het UWV verzekeringsbericht en een recente loonstrook. De klant kan zelf het UWV verzekeringsbericht downloaden op de UWV site. Een snel en eenvoudig proces zonder tussenkomst van een werkgever.
-
Met de Rekenhulp bereken je eenvoudig en snel wat je klant maximaal kan lenen. Je hebt dan meteen inzicht in de mogelijkheden om verduurzaming mee te financieren.
-
Lees in de Voorwaarden en normen aan welke criteria er moet worden voldaan.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de voordelen van de Inkomensbepaling Loondienst ten opzichte van een werkgeversverklaring?
Snelheid en gemak
Het UWV verzekeringsbericht is per direct online beschikbaar voor een aanvrager. Die heeft de aanlevering in eigen hand, dus geen afhankelijkheid meer van acties door een werkgever. De berekening is in een handomdraai uitgevoerd met behulp van een speciaal hiervoor ontwikkelde rekentool. Het proces verkort van dagen naar uren.
Betrouwbare gegevens
Het UWV verzekeringsbericht is een overheidsbron. Hiermee heb je direct beschikking over de juiste en volledige inkomensgegevens die je nodig hebt voor de hypotheekaanvraag.
Zekerheid
Uniforme brongegevens maken een uniforme rekenmethodiek mogelijk, dit minimaliseert vergissingen.
Kan de Inkomensbepaling Loondienst in alle gevallen worden gebruikt (ipv een werkgeversverklaring)?
Nee, niet in alle gevallen. De Inkomensbepaling Loondienst is voor het merendeel van aanvragen geschikt, maar niet:
- als de aanvrager korter dan 3 maanden in loondienst is.
De Inkomensbepaling Loondienst is ook minder geschikt voor starters op de arbeidsmarkt. Daar zijn twee belangrijke oorzaken voor:
- het inkomen wordt vastgesteld op basis van historische data. Heeft een starter niet voldoende maanden inkomen gegenereerd, dan zal het inkomen lager zijn dan bij de werkgeversverklaring.
- doordat bij de Inkomensbepaling Loondienst wordt gemiddeld over een langere periode worden recente inkomensstijgingen beperkt meegenomen.
Daarnaast zijn er situaties waarbij de Inkomensbepaling wel kan worden gebruikt, maar waarbij het inkomen aan de lage kant wordt vastgesteld. Dat kan voorkomen als er sprake is (geweest) van grote loonstijgingen, weinig loonhistorie, expats of bijzondere dienstverbanden.
In andere gevallen kan de Inkomensbepaling een te ruim inkomen genereren, bijvoorbeeld als er sprake is van loon in natura of een tussentijdse demotie van een werknemer. In die gevallen is een werkgeversverklaring nodig.
Welk model werkgeversverklaring accepteert NHG?
De werkgeversverklaring model 2024-1 versie 2.0 is vanaf 1 maart 2024 geldig. Dit nieuwe model werkgeversverklaring is vanaf 1 mei 2024 verplicht.
Veel bedrijven hebben een werkgeversverklaring in hun eigen stijl. Deze kan voor NHG gebruikt worden als de teksten inclusief soorten voetnoten gelijk zijn aan de teksten zoals op het model NHG zijn weergegeven.