Als u een hypotheek afsluit om een eigen woning te kopen kunt u nu onder bepaalde criteria een hypotheek met Hypotheek Garantie Bonaire (ook wel HGB genoemd) afsluiten. Mocht u uw hypotheek niet meer kunnen betalen, dan kan Hypotheek Garantie Bonaire er voor zorgen dat u niet met een schuld blijft zitten.

Een vangnet als u uw hypotheek niet meer kunt betalen

Soms lukt het niet meer om uw hypotheek te betalen door ingrijpende gebeurtenissen, zoals het stoppen van uw relatie, het overlijden van uw partner of als u arbeidsongeschikt of werkloos raakt.

 

Als u dan uw woning moet verkopen kan er sprake zijn van een restschuld. Dan is de opbrengst van de woning lager dan de uitstaande hypotheek. Als u een hypotheek met Hypotheek Garantie Bonaire heeft, kan deze restschuld volledig worden kwijtgescholden. Zo kunt u verder, zonder vervelende financiële gevolgen. Onder Criteria voor kwijtschelding leest u aan welke criteria u moet voldoen voor kwijtschelding.

 

Wat kost Hypotheek Garantie Bonaire?

Voor Hypotheek Garantie Bonaire betaalt u één keer een borgtochtprovisie van 0,7% over het totale hypotheekbedrag.

 

Kom ik in aanmerking voor een hypotheek met Hypotheek Garantie Bonaire?

U kunt een hypotheek met Hypotheek Garantie Bonaire afsluiten als u aan een aantal criteria voldoet, zoals:

  • U heeft een vast contract (inkomen uit een dienstverband voor onbepaalde tijd), en dat blijkt uit de werkgeversverklaring;
  • De hypotheek die u afsluit is voor de aankoop van een bestaande woning of een nieuw te bouwen woning;
  • Het aankoopbedrag van de woning en de totale lening is niet meer dan $225,000.

Hoe kan ik een hypotheek met HGB afsluiten?

U kunt een hypotheek met Hypotheek Garantie Bonaire afsluiten bij Maduro & Curiel’s Bank Bonaire (MCB).

Hypotheek Garantie Bonaire is een borgstelling

Hypotheek Garantie Bonaire is een ‘borgstelling’ in de zin van artikel 7:850 van het Burgerlijk Wetboek BES (BW BES) van Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) aan uw geldverstrekker.

 

Als u een lening met Hypotheek Garantie Bonaire heeft en uw woning met verlies moet worden verkocht, kan uw geldverstrekker de stichting vragen om betaling van de restschuld. Betaalt de stichting de restschuld aan uw geldverstrekker? Dan heeft de stichting het recht om die restschuld in te vorderen bij u, op grond van artikel 7:866 BW BES. Dat wil zeggen dat u de restschuld moet terugbetalen aan de stichting. Doet u dat niet? Dan kan de stichting maatregelen nemen om de restschuld terugbetaald te krijgen van u.

 

De stichting heeft ervoor gekozen om onder bepaalde criteria af te zien van het invorderen. U hoeft de restschuld dan niet terug te betalen. Onder Criteria voor kwijtschelding leest u aan welke criteria u moet voldoen. De geldverstrekker neemt de criteria van de kwijtscheldingsregeling op in de hypotheekakte.

 

Betaalt de stichting het verlies niet of deels aan de geldverstrekker? En voldoet u naar het oordeel van de stichting wel aan de criteria van de kwijtscheldingsregeling? Dan mag de geldverstrekker niet bij u invorderen.