NHG voor senioren
Omdat mensen ook na hun 57e een huis willen kopen
In het kort
Vanaf je 57ste telt je (toekomstig) pensioen mee bij het afsluiten van een hypotheek. Het zou kunnen dat je daardoor minder kunt lenen. NHG heeft voor 2 veel voorkomende situaties een oplossing:
- Als je verhuist naar een andere koopwoning.
- Als je samen met je partner een tijdelijke dip in het inkomen hebt.
Zo werkt de NHG toets voor senioren
Zo helpt NHG senioren
Vanaf je 57ste telt je (toekomstige) pensioeninkomen mee bij het afsluiten van een hypotheek. Als je pensioeninkomen lager is dan je huidige inkomen, wordt bij je hypotheek rekening gehouden met het lagere inkomen.
-
Om voor een lening met NHG in aanmerking te komen mag de koopsom of marktwaarde van de woning niet meer zijn dan €450.000. Als je energiebesparende voorzieningen neemt dan is dit bedrag €477.000.
-
Wil je verhuizen en blijven je woonlasten gelijk of lager? In een aantal gevallen mag de bank dan met je werkelijke hypotheeklasten rekenen, waardoor er meer mogelijk is. We noemen dit de Verhuisregeling.
-
Wil je samen met je partner een hypotheek aanvragen, maar ontstaat er een tijdelijke inkomensdaling omdat je partner eerder de AOW-leeftijd bereikt? De Tijdelijk Tekort regeling kan dan een oplossing voor je zijn. Ook bij deze regeling rekenen we met de werkelijke hypotheeklasten.
-
Laat je goed adviseren door een hypotheekadviseur. Die weet welke mogelijkheden er in jouw specifieke situatie zijn en of je in aanmerking komt voor een lening met NHG.
Een hypotheek met NHG: extra zekerheid
Met een hypotheek met NHG kies je voor een verantwoorde lening én extra zekerheid. Kom je door werkloosheid, een scheiding of het verlies van een partner, in betalingsproblemen? NHG biedt een vangnet om je te ondersteunen.
NHG sluit je af bij:
- De aankoop van een woning.
- Het financieren van een verbouwing.
- Het financieren van energiebesparende maatregelen.
Ontdek wat NHG voor je kan betekenen.
Een lagere energierekening met NHG
Door je huis te verduurzamen, kun je flink besparen op je energierekening. Met het Energiebespaarbudget van NHG kun je daarvoor extra lenen, of je nu een huis koopt, verbouwt of de hypotheek oversluit.
Voor adviseurs
Ontvangt je klant nu AOW of bereikt hij of zij binnen 10 jaar de AOW-leeftijd? Dan kan dit nadelige invloed hebben op de financieringsmogelijkheden. NHG heeft in 2 specifieke situaties hiervoor een oplossing.
-
Toets op basis van werkelijke lasten voor senioren die willen verhuizen naar een andere koopwoning en niet door de annuïtaire toets komen. Kijk bij de Verhuisregeling voor de mogelijkheden en voorwaarden.
-
Wanneer de oudste aanvrager eerder AOW krijgt en de jongste partner nog niet, kan er een tijdelijk tekort ontstaan. Voor deze tijdelijk tekort periode mag je toetsen op basis van werkelijke lasten. Lees meer over de Tijdelijk Tekort regeling.
-
Lees in de Voorwaarden en normen waar je aanvraag voor de senioren regelingen aan moet voldoen.
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen AOW-leeftijd en pensioenleeftijd?
De AOW-leeftijd is wettelijk voorgeschreven en is afhankelijk van de geboortedatum. De pensioenleeftijd staat in de individuele pensioenregeling. De AOW-leeftijd en de pensioenleeftijd hoeven dus niet hetzelfde te zijn.
Wat houdt NHG aan als AOW leeftijd?
NHG kijkt naar de wettelijke AOW leeftijd.
Moet je bij de werkelijke lastentoets van de senioren verhuisregeling rekening houden met de premie Overlijdensrisicoverzekering en inleg opbouwproduct?
Je hoeft geen rekening te houden met de premie voor de ORV (deze is niet verplicht), maar wel met de inleg voor een opbouwproduct.