Je huis energiezuiniger maken
Extra geld voor energiebesparende maatregelen. Ontdek wat jij kunt doen.
In het kort
Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG kun je direct energiebesparende maatregelen meefinancieren. Handig, want daarmee kun je flink besparen op je maandelijkse energierekening.
In veel gevallen mag je hiervoor extra geld lenen, bij het kopen van een huis, het verhogen of oversluiten van je hypotheek. En bovendien hoef je niet vooraf te kiezen welke maatregelen je neemt. Vraag je adviseur daarom naar de mogelijkheden. In elke situatie biedt NHG een passende oplossing.
Voordelen van energiebesparende maatregelen
Als je bij het afsluiten van je hypotheek energiebesparende maatregelen meefinanciert, kun je de kosten van de maatregelen over een langere tijd spreiden. Je hoeft nog niet te weten welke maatregelen je wilt, maar alleen hoeveel je wilt lenen voor de energiebesparende maatregelen. Je krijgt daardoor extra financieringskosten, maar je profiteert van de verschillende voordelen die een energiezuinig huis biedt. Hieronder zetten we de voordelen op een rij.
-
Direct lagere energiekosten, nu en in de toekomst
Als je een hypotheek met NHG gaat afsluiten voor de aankoop van een huis, of je hypotheek gaat verhogen of oversluiten, kun je direct een budget voor energiebesparende maatregelen meefinancieren. Bij een woning met een slecht energielabel (D, E, F of G) ga je hier flink van profiteren, omdat je zorgt dat je maandelijkse energielasten lager worden. -
Meer wooncomfort
Goede isolatie geeft een prettig comfortabel huis met een gezond leefklimaat. Een woning die niet of nauwelijks geïsoleerd is zorgt dat de kou sneller in de woning kan komen, en de warmte makkelijker verdwijnt via de muren, deuren en raamkozijnen. Daarom voelt een huis met een slecht energielabel tochtig en is niet echt comfortabel. -
Milieuvriendelijk
Een energiezuinige woning verbruikt minder energie en is daarom beter voor het milieu. Door minder energie te verbruiken verminder je de CO2-uitstoot en draag je bij aan een schonere wereld en het tegengaan van klimaatverandering.
-
Gunstig voor woningwaarde en verkoopbaarheid woning
Door je huis te verduurzamen, krijg je een beter energielabel. Uit onderzoek blijkt dat woningen met een energielabel A, B of C voor een hogere prijs worden verkocht dan woningen met een energielabel D. Bovendien is een goed geïsoleerde woning sneller en makkelijker te verkopen en dat is een geruststellende gedachte. -
Goede financieringsmogelijkheden en -voorwaarden
Wat geldt voor de woningwaarde en de verkoopbaarheid van de woning, dat geldt ook voor de mogelijkheden om een hypotheek te verkrijgen. Hypotheekverstrekkers willen bijdragen aan de afspraken in het Klimaatakkoord. Als je energiebesparende maatregelen meefinanciert in je hypotheek kun je profiteren van gunstige financieringsvoorwaarden, zoals een lagere hypotheekrente.
Ben je appartementseigenaar in een kleine VvE? Bekijk dan of je gebruik kunt maken van de Stimuleringslening kleine VvE met NHG voor het nemen van energiebesparende maatregelen en wegwerken van achterstallig onderhoud.
Hoe energiezuinig is mijn (toekomstige) woning?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig de woning is én welke verbetermogelijkheden er zijn. De letters A+++++ tot en met G geven aan hoe energiezuinig een woning is vergeleken met een andere soortgelijke woning. Een woning met een A-label (groen) is zeer energiezuinig en een G-label is zeer energie-onzuinig. Welk label de woning heeft, is dus van grote invloed op je maandelijkse energierekening, je wooncomfort maar ook op de woningwaarde en verkoopbaarheid van de woning in toekomst.
Waarom een energielabel?
Waar vind ik het energielabel?
Welke energiebesparende maatregelen kan ik het beste nemen om een beter energielabel te krijgen?
Waar kan ik terecht voor een betrouwbaar energieadvies?
Zo regel je financiering voor energiebesparende maatregelen
Als je energiebesparende maatregelen meefinanciert in een hypotheek met NHG mag je tot maximaal € 461.100 lenen.
Het bedrag boven de ‘normale’ NHG-grens bij aankoop, oversluiten en verbouwen van € 435.000 moet je volledig besteden aan energiebesparende maatregelen.
-
Je kunt één of meerdere maatregelen meefinancieren uit de lijst met erkende energiebesparende maatregelen.
-
NHG biedt 2 regelingen om energiebesparende maatregelen mee te financieren in je hypotheek.
Met het Energiebespaarbudget (EBB) leen je een extra bedrag om je huis energiezuiniger te maken. Je mag tot 6% boven de waarde van de woning vóór uitvoering van de maatregelen financieren. Bij het afsluiten van je hypotheek bepaal je alleen welk bedrag je wilt lenen. Je hoeft nog niet te weten welke energiebesparende maatregelen je gaat nemen en hoeveel die precies kosten.
Als je al weet welke maatregelen je gaat nemen bij het afsluiten van je hypotheek en een verbouwingsspecificatie hebt, kun je ook gebruik maken van de regeling Energie Besparende Voorzieningen (EBV). Hierbij mag je tot maximaal 6% boven de waarde van de woning ná verbouwing (incl. energiebesparende maatregelen) financieren.
-
Vraag je adviseur naar de mogelijkheden om energiebesparende maatregelen mee te financieren.
Voor de adviseur
Je klant mag bij het afsluiten van een hypotheek met NHG extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Dat kan bij de aankoop van een (nieuwbouw) woning, het oversluiten of verhogen van de hypotheek. Voor elke situatie is een passende oplossing.
-
Bekijk per situatie welke mogelijkheden jouw klant heeft op basis van LTI, LTV en de NHG-grens en check de rekenvoorbeelden. Ga daarvoor naar energiebesparende maatregelen financieren.
-
Met de Rekenhulp weet je binnen enkele minuten wat je klant kan lenen. Ook zie je aan het einde welk bedrag je klant aan energiebespaarbudget kan meefinancieren.
-
Bekijk welke energiebesparende maatregelen je klant kan meefinancieren.
Veelgestelde vragen
Klopt het dat bij een Energiebespaarbudget de maatregelen niet vermeld hoeven te worden in het taxatierapport?
Dat klopt. Omdat vooraf nog niet bekend hoeft te zijn welke energiebesparende maatregelen je klant wil nemen, kan de taxateur deze nog niet opnemen in het taxatierapport.
Gelden er ook ruimere mogelijkheden op het inkomen bij aankoop van een energiezuinige woning?
Bij aankoop van woningen met energielabel C of beter is er extra leenruimte op het inkomen. Deze extra leenruimte is afhankelijk van het energielabel: hoe beter het energielabel, hoe hoger de extra leenruimte. Meer informatie over de ruimere mogelijkheden bij aankoop bestaande bouw vind je hier.
Meer informatie over de ruimere mogelijkheden bij aankoop nieuwbouw vind je hier.
Als bij een Energiebespaarbudget achteraf blijkt dat er geld over is, mag dit dan voor andere kosten worden aangewend?
Het Energiebespaarbudget is vrij te besteden aan alle erkende energiebesparende maatregelen. Als de klant de gewenste maatregelen getroffen heeft en er blijkt een budget over te zijn, dan moet dit afgelost worden op de lening door de geldverstrekker.
Is er een maximale termijn waarbinnen het Energiebespaarbudget gebruikt moet worden?
Het Energiebespaarbudget zal in een bouwdepot geplaatst worden. De looptijd van een bouwdepot wisselt per geldverstrekker. Gemiddeld genomen hanteren de meeste geldverstrekkers een looptijd van 2 jaar.
Zit je antwoord er niet bij?
Nieuwsberichten verduurzamen
NHG broedt op één branchebrede financieringsoplossing voor verduurzaming
Nieuwsbericht - 27 feb. 2023 Ondanks de zachte winter en de dalende energieprijzen, is verduurzamen vanwege de dreiging van hoge energiekosten in de toekomst nog steeds enorm relevant geeft Roald van der Linde aan. Daarom zoeken wij naar mogelijkheden om dit te vergemakkelijken, juist voor de groep huishoudens met een slecht energielabel. De ambitie is om samen met marktpartijen één branchebrede financieringsoplossing te bieden, waarbij NHG garant staat.
Zo help je je klant de woonlasten betaalbaar te houden
Verduurzamen Nieuwsbericht - 16 jun. 2022 Het CBS heeft berekend dat een gemiddeld huishouden 86% procent meer kwijt is aan energiekosten, dan een jaar geleden. En de energieprijzen gaan per 1 juli opnieuw stijgen, werd recentelijk aangekondigd. De verwachting is dat we langere tijd vastzitten aan de hoge energieprijzen.
Woningkopers vergeten duurzame hypotheek te kiezen
Nieuwsbericht - 20 mrt. 2022 De verduurzaming van koopwoningen komt maar moeizaam op gang. Uit onderzoek van NHG blijkt dat er nog veel kansen voor verduurzaming liggen bij woningkopers. Ondanks goede initiatieven, kan de sector meer doen om bestaande en aanstaande woningeigenaren te helpen verduurzamen.