Oversluiten hypotheek

Energiebesparende maatregelen meefinancieren bij oversluiten hypotheek

In het kort

Adviseer je je klant bij het oversluiten van de hypotheek? Dan is het goed om te weten dat je klant extra mag lenen voor energiebesparende maatregelen. Nu je klant toch al bezig is met de financiering, is het een uitgelezen moment om investeringen voor verduurzaming te overwegen.

Lees hier welke mogelijkheden jouw klant heeft om maatregelen mee te financieren bij het oversluiten van de hypotheek.

Financieren van energiebesparende maatregelen bij oversluiten

Verruiming op LTI

Check de mogelijkheden en rekenvoorbeelden op basis van LTI.

 

Financieringsmogelijkheden op LTI

Verruiming op LTV

Check de mogelijkheden en rekenvoorbeelden op basis van LTV.

 

Financieringsmogelijkheden op LTV

Verruiming op NHG-grens

Check de mogelijkheden op basis van de NHG-grens.

 

Financieringsmogelijkheden NHG-grens

Energiebespaarbudget (EBB) en Energie Besparende Voorzieningen (EBV)

NHG biedt twee regelingen om energiebesparende maatregelen mee te financieren. Afhankelijk van de regeling van je klant tot maximaal 6% bovenop de woningwaarde lenen. Beide regelingen kunnen met elkaar gecombineerd worden.

Energiebespaarbudget (EBB)

Energie Besparende Voorzieningen (EBV)

Ontdek de handige online rekenhulp

Wil je snel weten hoeveel je klant (extra) kan lenen voor energiebesparende maatregelen? Maak dan gebruik van onze online rekenhulp. 

Hoe hoog is de maximale lening bij een hybride taxatie i.c.m. verbouwing en/of Energie Besparende Voorzieningen (EBV)?

Sinds 1 januari 2022 is het ook mogelijk te werken met een hybride taxatie in combinatie met verbouwing met verbeterbudget en/of Energiebespaarbudget. Het is niet mogelijk meer te lenen dan de NHG-grens. De financiering mag ook niet hoger zijn dan 90% van de marktwaarde uit de hybride taxatie.

Daarnaast moet je rekening houden met de benodigde kosten.

  • Dit is bij aankoop: De laagste van koopsom of getaxeerde marktwaarde en de som van de investering, verbouwing en/of EBV (beide in depot) mag in totaal maximaal 90% van de marktwaarde van de woning bedragen.
  • Bij oversluiten of verhoging: de som van de huidige hypotheek + bedrag verbouwing en/of EBV (beide in depot) mag maximaal 90% van de marktwaarde van de woning voor aanpassingen bedragen.

Wat is het Energiebespaarbudget?

Wanneer je klant energiebesparende maatregelen wil treffen, maar nog niet precies weet welke, kun je voor je klant het Energiebespaarbudget aanvragen.
 
Het Energiebespaarbudget is een bouwdepot van maximaal 106% van de woningwaarde. Het grote voordeel? Er is geen specificatie van kosten of maatregelen vooraf nodig. Door gebruik te maken van het Energiebespaarbudget stelt hij de financiering van erkende energiebesparende maatregelen van zijn huis veilig. Maar hoeft hij niet meteen al te beslissen wat hij wil (laten) doen. Hierdoor kan je klant eerst zijn hypotheek regelen en daarna nadenken over welke maatregelen voor zijn huis het meest zinvol zijn. Ook heeft je klant dan voldoende tijd voor een advies op maat van een energieadviseur.
 
Klik hier voor meer informatie.

Klopt het dat bij een Energiebespaarbudget de maatregelen niet vermeld hoeven te worden in het taxatierapport?

Dat klopt. Omdat vooraf nog niet bekend hoeft te zijn welke energiebesparende maatregelen je klant wil nemen, kan de taxateur deze nog niet opnemen in het taxatierapport.

Zit je antwoord er niet bij?

Speciaal voor jou

Voordelen NHG

Je hypotheek veranderen

Een lagere energierekening met NHG